Produksjonsmetoder

Her kan du lese produksjonsmetodene for de forskjellige vinene


Økologiske viner 

For å kunne kalle en vin for Økologisk er det en forutsettning at det ikke er benyttet sprøytemidler eller kunstgjødsel på jordene eller på druene utover de tilatte under verdiene for dyrking.

Det finnes mange sertifisert kontrollorganer for økologisk vin. EU krever her 3 år med beviselig dyrking i henhold til reglene før man kan får sertifiseringen.

Økologisk dyrket vin er i utgangspunktet lik konvensjonell vin og forskjellen ligger derfor i dyrkingsmetoden. Det er benyttet færre tilsettningsstoffer, gjerne minimalt med sulfitter og minimalt bruk av sprøytemidler og kunstgjødsel.

Økologisk vin er skånsom mot naturen og menneskene. Vi sier derfor "ecovin - bærekraftig for deg og miljøet"



Biodynamiske viner

Filosofien bak biodynamisk jordbruk er at man skal styrke jordsmonnet ved hjelp av ulike preparater fra dyr, planter og mineraler. Man erkjenner at det er en sammenheng mellom  vinmarken og vinstokken.

Det er en sammenheng mellom planetenes posisjoner, månens faser og jorden, og som biodynamisk vinbonde er dette viktig å ta med i sine beregninger.

Det meste av arbeidet i vinmarken gjøres manuelt. Man søker ikke en konkurranse mellom «ugress», blomster, urter og vinstokken, men et harmonisk samarbeid som gjør at vinstokken og rotsystemet styrkes, og man ser etter de rette bakterier og insekter. Det viktige for vinbonden er at han har en levende vinmark. Dette innebærer en stor risiko for vinbonden og metoden er risikabel med tanke på sårbarhet for skadedyr etc.  I Italia må bøndene gjennom 5 år med beviselig dyrking ved hjelp av denne metoden før de kan få sertifisering og få lov til å sette symbolet for Biodynamisk på flaskene sine.


Veganske viner

Veganere spiser alt som ikke inneholder noe som har animalsk opprinnelse eller opphav, inkludert melk og egg.

For å unngå at vinen blir grumsete tilsettes det klaringsmidler i produksjonsprosesen som ofte består av eggehvitestoffer. Klaringsmiddlene som tilsettes veganske viner har ikke animalsk opphav og man bruker isteden en slags leire i prosessen med å klarne vinen. Viner som er lagret lenge før de slippes, slik som feks Barolo er ikke klaret eller filtrert og er dermed naturlig vegansk.


Naturviner

Dette er vin som er laget uten bruk av annet enn druer. Druene økologiske eller biodynamisk dyrket. I forbindelse med gjæring skal det ikke brukes annet enn de gjærsporene som følger med druene naturlig fra vinmarken, altså spontan fermentering og ikke bruk av temperatur kontroll.


Oransjeviner

«Oransjevin» er ikke en offisiell kategori, men oftere og oftere omtales den som den fjerde fargen. Orangevin er en hvitvin som lages på grønne eller gule druer og den lages på samme måte som rødvin. Drueskallet og steiner gjærer sammen med druemosten, alt fra noen dager og opp til måneder. Denne prosessen gir vinen flere aromaer og mer farge enn vanlig hvitvin.

Smaken er  konsentrert, saftig og mange har tydelig tanin. Vinen er ufiltrert og kan ha en del bunnfall.


Nakenvin

Naturlig vin uten tilsetningsstoffer eller fatpreg, men som kan tilsettes små mengder svovel for ikke at vinen skal oksidere. Vinen kan være økologisk eller biodynamisk sertifisert. Vinen er aldri tilsatt eikepreg for eik kan dekke over smaken av dårlige og gode druer og forandre vinens karakter. I nakne viner smaker du bare ren drue.


Oversikt over sertifiseringsordninger og merkinger

EU blomsten


Les mer på http://ec.europa.eu/environment/ecolabel/index_en.htm


Blomsten er EUs miljømerke, opprettet av EU-kommisjonen i 1992. Merkeordningen er en del av EØS-avtalen. Miljømerking forvalter Blomsten i Norge på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet. Blomsten fungerer på samme måte som Svanen. Produsentene må dokumentere at produktene tilfredsstiller en rekke strenge helse- og miljøkrav.


ISO


Les mer på http://www.standard.no/no/Standardisering/ISO-standarder/


Miljøstyring - ISO 14000


Miljøstyring er et redskap til bruk for å redusere bedrifters negative innvirkning på det ytre miljøet. Det går ut på at en bedrift formulerer en miljøpolitikk med tilhørende miljømål, for så å styre aktiviteter, produkter og tjenester for å nå målene. Dette foregår ofte integrert i bedriftens andre styrings- og ledelsesfunksjoner. Kravene til miljøstyringssystem og tilhørende hjelpemidler er gitt i standardene i NS-EN ISO 14000-serien.


Fairtrade


Les mer på http://fairtrade.no/


Fairtrade er en internasjonal merkeordning som gjennom handel styrker bønder og arbeidere i fattige land. Fairtrade-standardene sikrer dem bedre arbeidsforhold og handelsbetingelser, slik at de kan investere i produksjon, lokalsamfunn og en bærekraftig framtid. Med mer rettferdige handelsbetingelser kan bønder og arbeidere selv bekjempe fattigdom.


Fairtrade-merking av produkter gjør det mulig for importører og forbrukere å bidra til mer rettferdig handel og utvikling i fattige land. Fairtrade-systemet er bygget opp rundt et sett internasjonale standarder som følges av dem som dyrker råvarene og dem som er involvert i handelen. En ekstern kontrollorganisasjon sertifiserer og kontrollerer kooperativer, plantasjer og handelsleddene.


Debio- Økologisk mat


Les mer på http://www.debio.no/


Debio kontrollerer og godkjenner økologiske og bærekraftige produksjoner i Norge. De garanterer for at varer merket med deres godkjenningsmerker er produsert på en økologisk og bærekraftig måte. Alle økologiske matvarer som produseres i Norge har en godkjenning fra Debio. Denne godkjenningen er en forutsetning for å kunne si at et produkt er økologisk, og for å kunne bruke Ø-merket i markedsføringen